PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

KOLIKO ČESTO IĆI NA KONTROLU KOD STOMATOLOGA?

Kontrolni pregled

U praksi se nerijetko susrećemo sa pitanjem postavljenim od strane pacijenata: "Koliko bi se često trebalo dolaziti na stomatološku kontrolu?"

Nažalost,živimo u društvu u kojem je sasvim uobičajeno da se stomatologu ide samo kad je to nužno,tj. kad je već prisutna zubobolja.

Preporuka bi bila svakih 6 mjeseci,odnosno dvaput godišnje, kod osoba sklonijih karijesu čak i češće, no svakako najmanje jednom godišnje, kako bi se izvršio kontrolni pregled i utvrdio status zuba, očistio kamenac, te dogovorio daljnji termin za eventualnu sanaciju ukoliko je potrebno.

Redovitim kontrolama očuvat ćemo zdravlje zuba,usne šupljine,ali i smanjiti rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema, jer znamo da se razne bolesti i stanja organizma najranije uočavaju upravo u vidu promjena u usnoj šupljini.

Djeca do petnaeste godine trebala bi se kontrolirati i češće, otprilike svaka 3 mjeseca, jer se jedino na taj način može dobiti dobar uvid u provođenje oralne higijene,postojanje eventualnih razvojnih nepravilnosti, nepogodnih navika, pravilne izmjene mliječnih i trajnih zuba,itd, te će te sistematske kontrole u konačnici rezultirati dobrim zdravljem zuba i usne šupljine djeteta.

Upravo kod djece bi trebalo posebno poticati redovito pranje zuba i redovite i hrabre odlaske stomatologu, jer se te navike stječu od malih nogu, a od iznimne su važnosti za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine kroz cijeli život!