DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

PRAVILNA NJEGA ZUBI

 

    PRAVILNA NJEGA ZUBI

Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja.
Važno je znati da se zubi ne smiju prati neposredno nakon jela, jer je zbog povišene kiselosti zubna caklina posebno osjetljiva, pa se prilikom četkanja može oštetiti.

Za pranje zubi treba koristiti četkicu od umjetnih vlakana jer ona nisu podložna razvoju bakterija i lako se održavaju. Vlakna četkice ne smiju biti previše tvrda da se ne bi oštetila caklina i zubno meso, stoga su najbolje četkice one mekane ili "soft". Četkicu je potrebno mijenjati svakih šest do osam tjedana.

Kada je riječ o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube, te antibakterijske supstance koje štite zubno meso od razvoja i djelovanja štetnih bakterija. 

Pranje zubi treba trajati oko tri minute, malim, kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu. Trebaju se obuhvatiti sve plohe, vanjske, unutarnje a potom i grizne plohe svih zubi. Prilikom pranja četkicom masirajte i zubno meso i očistite jezik, na kojem se skupljaju štetne bakterije. 

Kako je prostor između zubi nedostupan ili teško dostupan za pranje sa četkicom, svakodnevno, najbolje nakon večernjeg pranja zubi, koristite konac za zube.