DENTALNA MEDICINA
MILAS IVAN
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: VAHTARIĆ DRAGICA

TRAJNOST ZUBNIH LJUSKICA

Trajnost zubnih ljuskica

 

Dobro održavanje higijene te redovite kontrole kod stomatologa ključ su dugotrajnosti zubnih ljuskica, a njihovo postavljanje pacijente ne ograničava u prehrambenim navikama niti će konzumacija određene hrane utjecati na boju ljuskica za zube.

 

Image result for dental veneers

 

Što su točno zubne ljuskice?

Pitate se kako holywoodske zvijezde postižu tako savršen osmijeh? Zavidite im na njihovim velikim, bijelim i savršeno poredanim zubima? Pitate se zašto majka priroda i kod vas nije bila toliko darežljiva? Odgovor nije u pukoj sreći genetike već u keramičkim ljuskicama za zube i vještim rukama naših stomatologa i zubnih tehničara.

Zubne ljuskice su minimalno invazivni protetski nadomjesci izrađeni od izuzetno tanke potpune keramike, koji se lijepe na prednju plohu prirodnog zuba s ciljem dugotrajnog poboljšanja estetskog izgleda zuba.

Ljuskicama možemo mijenjati oblik zuba, boju, veličinu i njegov nagib, kao i zatvarati razmake između zuba(dijasteme) te zaštititi zube od eventualne erozije koje mogu biti povezane s gastritisom ili bulimijom.

 

Važno je napomenuti kako se takve zubne navlake izrađuju individualno za svakog pacijenta od visoko estetske e.max keramike koja posjeduje sposobnost vjernog imitiranja izgleda prirodnog zuba.

 

Tko je pogodan kandidat za ljuskice?

Pacijent sa željom promjene estetskog izgleda svojih zubi, a da pritom ima zdrave, sanirane zube bez karijesnih lezija, bez većih kompozitnih ispuna na tim zubima te poželjno bez endodontskog liječenja tih zubi. Zubno meso mora biti zdravo, a higijena besprijekorna!

Da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li ste kandidat potrebno je doći na besplatan pregled u našu ordinaciju, gdje će naš stručni tim obaviti stomatološki pregled te ukoliko je potrebno napraviti rendgenski snimak zubiju kako bi dali konačnu odluku jeste li pogodan kandidat za estetske zubne ljuskice.

 

Image result for dental veneers

 

 

 

Ljuske se cementiraju posebnom adhezivnom tehnikom koja pruža izuzetno čvrstu vezu ljuske sa zubom tako da se ne trebate bojati da će se ona lako odlijepiti.

Nakon cementiranja nije potrebno vrijeme oporavka već se pacijent odmah vraća svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima.

Kako održavati ljuske i kolika je njihova trajnost?

Redovito i kvalitetno održavanje higijene zuba i usne šupljine te redovite kontrole kod stomatologa ključ su dugotrajnosti ljuskica.

Iako sama keramika ne može stradati od karijesa, ona se nalazi samo na prednjoj površini zuba, što znači da zubno tkivo ispod ljuske može biti zahvaćeno karijesom ukoliko je higijena loša.

Temeljitim četkanjem zubi 2 puta na dan, čišćenjem interdentalnih prostora zubnim koncem te nježnim masiranjem zubnog mesa mekanom četkicom, problemi kao što su karijes i povlačenje zubnog mesa iznad ljuske biti će izbjegnuti. Takvim održavanjem rad može potrajati i preko 10 godina.

Važno je napomenuti da zubne ljuskice ne znače i promjene u prehrambenim navikama niti će one promijeniti boju uslijed konzumacije kave, čaja i obojene hrane, ali ipak se ne preporuča otkidati žilavu i tvrdu hranu ljuskama. Također, navike kao što su grickanje noktiju, čačkalice ili otvaranje raznih predmeta zubima trebaju se eliminirati. U suprotnom postoji opasnost od pucanja ili ispadanja ljuskica.