DENTALNA MEDICINA
MILAS IVAN
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: VAHTARIĆ DRAGICA

ŠTO KADA SE DOGODI TRAUMA ZUBA???

Što kada se dogodi trauma zuba?

 

 

 

Trauma nastaje izlaganjenjem zuba nekoj sili koja može biti jača ili slabija te uzrokovati lom tvrdog zubnog tkiva i/ili struktura koje fiksiraju zub u kosti. Sila koja uzrokuje traumu može biti direktna (pad s bicikla pri čemu zub direktno udara o tlo) ili indirektna (udarac u donju čeljust pri čemu donji zubi udaraju u gornje). Svaka ozljeda zahtijeva hitnu intervenciju jer gubitak vremena smanjuje mogućnost uspješnosti spašavanja zuba.

Populacija koja je najviše sklona traumatskim ozljedama su djeca. Ona su neprekidno fizički aktivna pa su padovi njihova svakodnevica. Uglavnom stradaju prednji zubi, pogotovo ako su nagnuti prema van, a stražnji vrlo rijetko. Ponekad ozljede izgledaju zastrašujuće upravo zbog oštećenja okolnih mekih tkiva – usne, područja oko usana, zubnog mesa. Javlja se jače krvarenje, no ako isperete ozlijeđeno područje običnom vodom, vidjet ćete da ozljeda nije strašna kao što se na prvi pogled čini.

Vrste ozljeda zuba

Ozljede dijelimo na ozljede tvrdih zubnih tkiva i na ozljede potpornih struktura zubi. Možemo ih razlikovati po tome klima li se zub ili ne, odnosno nalazi li se u istom položaju kao i prije traume – ako ne, tada je uništena potpora zuba koja ga učvršćuje u kosti. Ozljede tvrdih zubnih tkiva su prepoznatljive po odlomljenim dijelovima zuba. One opet mogu biti lakše i teže – teže su ako na preostalom dijelu zuba možemo uočiti točkicu krvi, odnosno otvorenu pulpu (živac zuba), lakše ako je otkrhnuto samo komadić cakline i dentina.

 

Ozljede tvrdih zubnih tkiva

 

 

 

Ozljede potpornih struktura zuba

Tkivo koje povezuje zub s kosti je parodontni ligament. Prilikom traume ligament pod silinom udarca može ostati oštećen i dovesti do pomaka zuba.

Zub može biti:

Kako se liječi trauma zuba

Za svaku navedenu situaciju postoji rješenje. Zub koji je traumatiziran i pomičan fiksira se tzv. splintom - metalnom žicom ili kompozitnim vlaknima koji imobiliziraju zub tijekom 7 dana i potiču ga na oporavak. Ako je zub pomaknut sa svoje prirodne pozicije, vratimo ga lagano na njegovo mjesto te također imobiliziramo, ali na 2-3 tjedna. To vrijeme nam je potrebno da se oporavi parodontni ligament te ponovno uspostavi čvrsta veza zuba i kosti.

Uspješnost spašavanja zubiju koji su potpuno izbijeni iz kosti ovisi o tome koliko dugo su van usta te u kakvom mediju su bili odloženi do dolaska kod stomatologa. Unutar 2 sata od traume mogućnost spašavanja parodontnog ligamenta je relativno visoka. Međutim, pulpa zuba (živac) se u tom slučaju neće spasiti jer su traumom presječene krvne žile koje opskrbljuju zub, kao i njegov osjetni živac. Iz tog razloga zub se mora liječiti jer će u protivnom taj mrtvi dio pulpe (stanice, krvne žile, živci) dovesti do upale ali i promjene boje u sivo.

Kod mliječnih zuba i mladih trajnih zuba gdje nije došlo do završetka razvoja korijena, ako unutar 30 min vratimo zub, moguće je da će se u njegovom korijenu ponovno uspostaviti cirkulacija te će on završiti svoj rast. Za procjenu stanja zuba i ligamenta te postavljanje dijagnoze obavezno je napraviti rendgensku snimku koja će pokazati postoji li fraktura, na kojem mjestu, je li oštećen ligament, itd.

 

Važno je znati

Najbolji način kako transportirati izbijen zub jest sama alveola, odnosno prirodno mjesto zuba u njegovoj kosti. Međutim, dobar medij su također i slina, mlijeko te fiziološka otopina. Loš izbor biti će suha maramica, obična voda ili alkohol, jer će tako zub dehidrirati i teže se prihvatiti nazad. Ako replantacija i ne uspije, izbijeni zub može služiti kao privremeno rješenje koje je fiksirano do izrade konačnog rada (zubni implantat ili most).

Ukoliko se nađete u nekoj od navedenih situacija, nemojte paničariti nego odmah reagirajte. Krvarenje i eventualno prašinu s rane isperite običnom vodom da biste vidjeli što od tkiva je ozlijeđeno. Odmah se javite svom stomatologu koji će Vam postaviti dijagnozu i krenuti s pravodobnim i adekvatnim liječenjem u namjeri da Vam spasi zub.