ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA
HRŠAK BANOŽIĆ MARIJA
dr.med.spec.gin. (domski)
H. MACANOVIĆA 2a, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: BARIĆ ROMANA

MENOPAUZA

Menopauza predstavlja zadnju menstruaciju u životu žene, odnosno dokazuje se retrogradno ukoliko unatrag dvanaest mjeseci nije nastupilo menstruacijko krvarenje. Većina žena u menopauzu ulazi prirodnim putem u dobi oko 50. godine života. Nastup menopauze povezan je i sa naslijeđem, te zbog toga liječnik postavlja pitanje o zadnjoj menstruaciji u životu majke i sestre.

Perimenopauza je razdoblje od pojave prvih simptoma približavanja menopauzi do godinu dana nakon zadnje menstruacije.

Prijevremena menopauza nastupa prije 40. godine života, a može biti uzrokovana kromosomskim poremećajima, poremećajem rada štitnjače, Addisonovom bolešću, različitim enzimskim poremećajima na razini jajnika ili ako se žena rodila sa smanjenom funkcijom jajnika. Menopauza može nastati i kao rezultat kirurškog liječenja kod žena kod kojih su odstranjeni jajnici, ili kao posljedica liječenja zloćudne bolesti kemoterapijom ili zračenjem.

Menopauza nastaje kao posljedica definitivne iscrpljenosti jajnika, dolazi do progresivnog gubitka folikula u jajnicima i posljedičnog pada vrijednosti hormona - estrogena i progesterona, koji reguliraju normalni menstruacijski ciklus. Zato su i prvi simptomi zbog kojih žena često traži pomoć liječnika u tom razdoblju neredovita i obilna krvarenja. Gotovo 80% žena ima i smanjenu razinu androgenih hormona što se manifestira smanjenjem moždane aktivnosti, gubitkom spolne želje, umorom, redukcijom mišićne mase.

Simptomi menopauze se dijele u rane koji se javljaju u prvih 3-5 godina nakon menopauze, a to su vazomotorni simptomi - valovi vrućine, znojenje,  lupanje srca i glavobolja, koji mogu pokrenuti niz psihičkih promjena kao što su tjeskoba, depresija, emocionalna nesigurnost, gubitak libida i nesanica.

Srednjoročni simptomi se javljaju 5-10 godina nakon menopauze, a to su vaginalna suhoća,nelagoda i bolovi kod spolnih odnosa, učestalo i nekontrolirano mokrenje.  Zbog gubitka estrogenih hormona nastaju i promjene na koži i to smanjena vlažnost, smanjeni tonus, te boranje kože.

Kasne posljedice se javjaju 10-30 godina nakon menopauze. Zbog starenja žena i nedostatka estrogena nastaju kardiovaskulatrne bolesti i osteoporoza. Dugogodišnja posljedica manjka estrogena je i rizik za razvoj neuroloških bolesti kao što su senilna demencija i Alzheimerova bolest koje su u značajnom porastu u svijetu.

Liječnik će na temelju životne dobi, informacija o redovitosti ili izostanku menstruacije, te o simptomima koje žena ima, posumnjati da se radio o perimenopauzi odnosno menopauzi. Kod žena sa menopauzalnim simptomima potrebno je učiniti ginekološki pregled, ultrazvučni pregled radi procjene funkcije jajnika, te debljine sluznice maternice, denzitometriju (procjenu gustoće kostiju), ultrazvuk grudi ili mamografiju, te laboratorijske pretrage.

Menopauzu nije moguće prevenirati, ali je moguće poduzeti korake kako bi se smanjili rizici za osteoporozu i kardiovaskularne bolesti. To su prestati pušiti, unositi odgovarajuće količine kalcija i vitamina D, jesti uravnoteženu prehranu, upražnjavati tjelovježbu, provoditi liječenje menopauzalnih tegoba hormonskim nadomjesnim liječenjem (HNL).

HNL je najučinkovitije sredstvo za ublažavanje postmenopauzalnih tegoba. Za 80-90% smanjuje intenzitet svih simptoma i vazomototnih smetnji uz istodobnu prevenciju osteoporoze.

Oralni put primjene u obliku tableta je najjednostavniji, a može se koristiti i preko kože, te u obliku vaginalnih krema.

Važan je rani početak uzimanja HNL, odnosno liječenje je preporučljivo započeti sa pojavom prvih simptoma jer omogućuje olakšanje simptoma menopauze i zaštitu od rugih dugoročnih posljedica manjka estrogena. Tada su rizici primjene HNL-a mali, odnosno nema dodatnog rizika za  kardiovaskularne bolesti i rak dojke ukoliko je žena mlađa, ima 50-59 godina, ima normlana indeks tjelesne mase i primjerenu fizičku aktivnost.

Početak, vrstu HNL, te trajanje liječenja određuje se individualno prema svakoj ženi, kao i učestalost i vrsta kontrolnh pregleda.

Žene koje imaju rak dojke ili su ga preboljele, imaju rak sluznice maternice, melanom, vensku trombozu, teško oštećenje jetre, akutnu koronarnu srčanu bolest ne smiju koristiti hormonsko nadomjesno liječenje. Također niti trudnice.

Na kraju treba reći da su znanje, samopouzdanje i životno iskustvo pravi darovi menopauze. Mir i ravnoteža dolaze iz spoznaje tko ste, što Vaše tijelo treba i što zaista želite raditi u novom životnom razdoblju koje je pred Vama.