OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
SORIĆ ANA-MARIJA
dr.med.spec.obiteljske med. (domski)
VRTLARSKA 1a, črnomerec, Zagreb
SESTRA: SLAVICA PETANJEK

POVIŠENI KRVNI TLAK

Pročitajte više o povišenom krvnom tlaku, kako se mjeri te što učiniti kako bi ga snizili

 

Povišeni krvni tlak uzokuje 9,4 miliona smrti godišnje u cijelom svijetu. Odgovoran je za oko 45% smrti od srčanih bolesti te 51% smrti od moždanog udara.

Smatra se da oko 40% ljudi starijih od 25 godina ima povišen krvni tlak.


ŠTO JE POVIŠENI KRVNI TLAK (HIPERTENZIJA)?

Povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom)  se smatraju vrijednosti krvnog tlaka više od 140/90mmHg, sistolički  >140mmHg i/ili dijastolički>90mmHg.

Jednom izmjerene vrijednost krvnog tlaka iznad 140/90 mmHg ne znače da bolujete od povišenog krvnog tlaka, stoga se savjetuje da se tlak izmjeri barem u 2 navrata (2 posjeta liječniku ili u kućnim uvjetima tijekom nekoliko dana) te da se mjeri prema preporukama za mjerenje tlaka.


KAKO SE MJERI KRVNI TLAK?

Krvni tlak se mjeri s pomoću tlakomjera, bilo mehaničkog ( živin tlakomjer, tlakomjer na pero) bilo digitalnog,.

Tlakomjer bi trebao biti validiran, čime se potvrđuje klinička pouzdanost  (pri kupnji tlakomjera se posavjetujte s ljekarnikom ili pogledajte koji su uređaji preporučeni od stručnih društava za validaciju na web stranici)


Krvni tlak se mjeri u sjedećem položaju, nakon 3-5minuta mirnog sjedenja, a  temperatura prostorije mora biti ugodna.

Noge ne smiju biti prekrižene, a leđa moraju biti oslonjena na naslon stolice (prekrižene noge mogu uzrokovati povišenje sistoličkog, a neoslonjena leđa porast dijastoličkog krvnog tlaka),  nadlaktica s manšetom na kojoj se mjeri tlak mora biti u razini srca.

Ukoliko se mjeri s tlakomjerom koji se postavlja na zapešće (ručni zglob) strogo se pridržavati uputa proizvođača o položaju tlakomjera, uglavnom u razini srca.

Najbolje bi bilo da se  tlak izmjeri 2 puta u razmaku od 1-2 minute, te se izračuna srednja vrijednost kao izmjerena vrijednost tlaka. To se radi zbog toga što je prilikom prvog mjerenja vrijednost obično viša. ZAŠTO MJERITI I LIJEČITI POVIŠENI KRVNI TLAK?

Povišeni krvni tlak je među glavnim uzrocima za nastanak bolesti krvnih žila, ponajprije srca i mozga koje se u većinom manifestiraju kao nastanak infarkta srca odnosno moždanog udara. Također može biti uzrokom zatajenja bubrega, slijepoće, smanjenja kognitivnih (misaonih) sposobnost i demencije.
KAKO SE LIJEČI POVIŠENI KRVNI TLAK?


Slikovni rezultat za drugs images

Vaš liječnik će procijeniti da li je potrebno odmah uvesti neki lijek za snižavanje krvnog tlaka, ili  će Vam, ukoliko su vrijednosti krvnog tlaka tek blago povišene i nemate pridruženih čimbenika rizika, prvo preporučiti promjenu životnih navika kao mjeru liječenja.

U svakom je slučaju potrebno periodično kontrolirati vrijednosti krvnog tlaka, bilo samomjerenjem, bilo kod liječnika.ŠTO SAMI MOŽETE UČINITI KAKO BI SNIZILI  POVIŠENI  KRVNI TLAK I POBOLJŠALI SVOJE ZDRAVLJE?


Promijenite životne navike!

Promjena životnih navika možete spriječiti nastanak bolesti, ali je iznimno važna i u liječenju bolesti te sprječavanju nastanka komplikacija.

PITATE SE KAKO I ŠTO MIJENJATI?

KOJE SU CILJNE VRIJEDNOSTI KRVNOG TLAKA?


Za većinu pacijenta su ciljne vrijednosti krvnog tlaka <140/90mmHg.


Za one koji boluju od šećerne bolesti preporučne vrijdnosti su <140/85mmHg.


Kod starijih od 80 god kojima je izmjeren sistolički krvni tlak >160mmHg ciljna vrijednosti sistoičkog tlaka je 140-150mmHg.Redovno uzimajte propisanu terapiju !

Lijekovi djeluju samo dok se uzimaju, ukoliko prekinete uzimanje terapije krvni tlak će opet porasti.


U slučaju nejasnoća u svezi uzimanja terapije obratite se svom liječniku.