mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Kirurško - ortodontsko izvlačenje impaktiranih zubi

Što je kortikotomia?

Ortodontsko izvlačenje impaktiranih zubi
 
Što su impaktirani/retinirani zubi?

Nemogućnost da  potpuno razvijeni zubi niknu na svojemu mjestu niti na bilo kojem drugom mjestu u zubnome luku ili izvan njega naziva se retencijom ili impakcijom zuba - ovisno o tome koji su uzroci zbog kojih zubi nisu niknuli.
Kada se kaže da je neki zub impaktiran, to znači da ne može niknuti zbog mehaničke zapreke koju može činiti drugi zub, nedostatak mjesta, koštana izbočina... Ukoliko govorimo o retiniranom zubu, to znači da zub nije iznikao zbog nekog drugog razloga koji u pozadini nema mehaničku zapreku - zbog predubokog ili krivog položaja zubnog zametka, pogrešnog smjera u nicanju, patoloških procesa koji oštećuju zametak ili zub, gubitka impulsa za nicanje...
Najčešće su impaktirani zubi umnjaci, slijede zatim gornji očnjaci te donji drugi pretkutnjaci i gornji središnji sjekutići.
Retinirani i impaktirani zubi obično se otkrivaju slučajno analizom ortopana ili se utvrde kliničkim pregledom uz prisustvo bolova, otekline ili drugih tegoba. 
Ortopantomogram ili ortopan je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u stomatologiji. 
Ortopan je dvodimenzionalna rendgendska snimka koja obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). Osim zuba koje možemo vidjeti u ustima, na ovom snimku vidljivi su i zubi koji nisu iznikli (npr. prisutnost zametaka umnjaka, postojanje imaktiranih/retiniranih zubi).
Zbog planiranja terapije, trebamo utvrditi poziciju impaktiranih zuba, njihov smjer i položaj te odnos prema susjednim zubima i strukturama.Trodimenzionalnom ConeBeam CT snimkom (CBCT) vidimo da li je neiznikli zub ispred ili iza okolnih struktura, moguće je utvrditi je li prisutna  resorpcija korijena susjednih zubi te je planiranje kombinirane ortodontsko-kirurške terapije u velikoj je mjeri olakšano što može ubrzati tijek liječenja, poboljšati komunikaciju između specijalista i omogućiti preciznije planiranje svih terapijskih postupaka.
 
Ortodontsko izvlačenje impaktiranih zubi
 

Kortikotomija je operativni zahvat koji se provodi kod pacijenata kod kojih neki zubi nisu nikli i ne vide se u zubnom nizu, ali postoje u kosti gornje ili donje čeljusti. Taj zahvat uključuje potpuno odstranjenje koštanog pokrova zuba kako bi se dodatno olakšalo i ubrzalo njegovo izrastanje ili omogućilo ortodontsko izvlačenje zuba. Kortikotomija se najčešće primjenjuje kod impaktiranih (zaglavljenih) očnjaka u gornjoj čeljusti u kombinaciji s ortodontskom terapijom. Radi se o  timskom zahvatu u kojem sudjeluje i oralnog kirurg i ortodont. 

 Nakon postavljanja dijagnoze i utvrđivanja plana terapije, ortodont postavlja fiksni ortodontski aparat kojim se otvara prostor za neiznikli zub te stabiliziramo cijeli zubni luk. Nakon što se uz pomoć fiksnog ortodontskog aparata dobio potrebni prostor za smještaj impaktiranog zuba pristupa se kortikotomiji - zahvatu kojim oralni kirurg odiže zubno meso i prikazuje zub u kosti. Tijekom operacije ortodont na zub postavlja element pomoću kojeg će laganom silom u puno seansi spuštati zub i dovoditi ga na pravilno mjrsto u zubnom luku (8-16 mjeseci).

Naravno, za ovu intervenciju važna je dobra suradnja pacijenta - redovite ortodontske kontrole i dobra oralna higijena.